VårKänSLoR...

Allmänt
...någon? 
 
 
Snudd på barmark, ett gäng plusgrader och ingen kyla i dagens lätta vindar på morgonPWn, hurra!! Sista januaridagen och den firade vi med en hel halvtimmes date med lillräkan på ultraljudsskärmen, helt magiskt fantastiskt och underbart.  Vilken lycka och overklighetskänsla!! Dessutom blev vi framflyttade några dagar och det vet ni väl (kanske...) att även om det bara är tre ynka dygn av ett liv så är det mycket när det är relaterat till en sån här världsunik grej ;-).
 
Och apropå att flytta fram så kommer vi trycka ner fast forward-knappen mot sommar, sol och värme genom en tvåveckors semester i betydligt vackrare omgivningar om bara drygt tre veckor...längtas ihjäl mig till till så mycket just nu!
 
Även om jag visst tyckte att ett duggregniga tövädret var vackert och lovande i morse så är det nog en aning finare där vi landar om exakt 25 dagar...
Etiketter: Allmänt,

Träning vecka V (preggovecka XIII)

Veckans PLaaaN
Förra veckans höga ambitioner sket sig ju en smula relaterat till en mycket annoying förkylning. Får se hur det går med dennas veckas superplan då!!
 
Måndag - PW. Mot kvällen en timme spinning och en halvtimmes coreklass. Check - check - check!!! Kanske någon tycker det verkar mycket? Det är ju trots allt nästan 2 & 1/2 timmes tid tillsammans...men den där morgonPWn var inte så häftigt snabb utan mer mystempo och jag är van att träna mycket mer och mycket hårdare än så här. Det är individuellt, helt enkelt!
 
Tisdag - 5 km på bandet/crosstrainern. Gym: Axlar & rygg. And I´m leavning now, efter en smarrig gofrulle och hyfsad sovmorgon.
 
Och för resten av veckan ser planen ut som följer:
 
Onsdag - 5 km på bandet/crosstrainern. Gym: Ben & Mage.
Torsdag - PW.
Fredag -  Yoga. Gym: Armar & bröst.
Lördag - Spinning.
Söndag - PW.
 
Om jag får till den här veckan har jag verkligen verkligen lyckats få in allt!! Hm ja, förutom TVÅ corepass då...men jag kör ju mage ytterligare en gång, även om det mest är absen då (bäst att passa på innan de börjar separeras, hehe). Och PW är inte alltid PW utan mer kanske prommis eller kanske till&med PN (=power nap...) som det var här om dagen. En dag i taget - dagsformen avgör! Och med nåt planerat varje dag är det enkelt att stryka och eller flytta om.
 

Lista: Right Now!

Allmänt
För ett år sedan: Hade det precis beslutats om att vi skulle kicka igång IVF-resan då, i mars. Själv var jag  igång med träningsprogrammet inför SthlmMarathon och himlar vad bra jag kutade på! Annat fysiskt status än nu det...ändå skulle jag naturligtvis inte byta tillbaka för allt smör i småland och allt guld i världen!!
 
För en månad sedan: Mellandagarna. Chillade hos mor & far och jobbade lite i maklig takt. Var i vecka VIII och tyckte det var sådär oäääändligt långt till tolv fulla. Vips var de gjorda! Var på middag hos goda vänner och badade jacuzzi och åt en blodig stek - big no no jue!! Men det hade jag faktiskt ingen jättekoll på då. Jag som älskar blodiga biffar...
 
För en vecka sedan: Var det också måndag och jag var ledig, precis som idag. Tog en skön prommis innan långfrullen på morgonkvisten, bokade tid för inskrivning hos BMS, chillade hemma och fick till ett härligt svettigt spinningpass kombinerat med en coreklass innan middagen med hjärtat. Det blir typ repris idag!
 
För ett dygn sedan: Jobbade jag och kände en begynnande huvudvärk. Det var en riktigt bra dag på jobbet, men huvudet ledde till att power walk byttes mot power nap, sen rundade vi av söndagen med tacos, pop corn och lakrits framför en rulle. Same sunday routine as always!
 
För en timme sedan: Var jag ute på prommis. Idag kan vi ej kalla det PW, jag var en aning flåsigare än vanligt och dessutom har det snöat i natt och det var INTE plogat. Ljuvligt skönt ändå!
 
För fem minuter sedan: Sippade jag påtår och hämtade förra årets kalender för att se vad jag gjorde för ett år sedan ;-).
 
Precis nu: Är påtåren slut och jag ska hoppa in i duschen innan jag gör lite nytta i köket och med tvätten. Jag älskar lediga måndagar och att gå hemma och dona!
 
Etiketter: Allmänt,

Ledig fredag

Allmänt
Och jag vaknade frukostsugen innan klockan, härligt! Det knäpper gott från kakalugnen och snart ser jag solen ovanför hustaken. Det är nästan minus 20 ute och postlådelocket hade nästan fryst fast nu när jag skulle hämta tidningen. Bilbatteriet står på laddning efter en fullkomlig urladdning i gårdagens kyla, jag njuter påtår med hembakat bröd och gläds åt att förkylningen nu helt klart sjunger på sista versen. Hurra!! 
 
Idag är vi t o l v fulla veckor! Det känns ju helt magiskt nästan, ojoj så jag har längtat efter den här dagen och så avlägsen den kändes där någonstans i vecka fem-sex när livet bara kändes fullkomligt overkligt. Ja så känns det lite fortfarande faktiskt. Magiskt, bubbligt, pirrigt, förväntansfullt...men också lite läskigt ju. 
 
Ledig idag och njuter en seg förmiddag, kikar semeterresor (vi ska ju åka om en måndad bara...men har inte bokat nåt än!!) och ser fram emot dater. Får träffa nästan alla mina favorittjejer idag! Lång snackislunch med C, minst lika lång snackisPW med sis och slutligen tjejmiddag med D & L. Lyckost mig!
 
Immunförsvarsboostande tänket goes on, idag toppar jag keso/kesellan med tärnad blodapelsin, dito kiwi och en hög granatäppelkärnor. Smarrigt!
Etiketter: Allmänt,

Harkel & host

Allmänt
Näe, det här går ju inte alls bra, det här med min finfina träningsplanering. Igår strök jag gymmet (men fick ändå till en helt fab solig entimmesprommenix) och idag ger jag vika för harkel & host. Flexade hem tidigare från jobbet med en kropp som inte verkar veta om den vill frysa eller svettas eller ha ont i magen eller i halsen eller i huvudet eller alltihopa på en och samma gång och bunkare upp med kuritativa grejer på ica på vägen hem. Favoriten blodgrape och apelsiner och kiwisar en masse. Har precis avnjutit ett gäng tärnade av sistnämnda som mellis med keso-kesellablandning toppat med en babynäve hackad mandel & hasselnöt och h i m m e l vad goda de var! Helt perfekt mjuka och söta. Vardagsgodis deluxe!
 
 
Ikväll blir det mys framför teven med träningslediga hjärtat bara och för att riktigt säkerställa att kroppen får tillräckligt med energi att pigga på sig till i morgon tänker jag klämma säsongens första semla, hehehe. Lite emot min kostfilosofi (som kommer i sin helhet, mer eller mindre, lite senare!) men är man småsjukis så är man ;-). 
Etiketter: Allmänt,

Tanken, syftet, viljan, motivationen

Om bloggen
NejmenhejsanhoppsanHALLÅDÄR vad är nu det här för hetsig gravidblogg då - ska man behöva vara FiT nu också när man är pregnant??! Tänka på vad man stoppar i sig, vara småsnygg, helfräsch, piggelin och röra på fläsket va, istället för att gå omkring med supersköna gravidhjärnan påknäppt i sin egen lilla bubbla och jäääsa, vara världsunik, äta för två, vila sig i barbamammaform och få fysiskt oemotståndliga cravings på guldnougat & nutella direkt ur burken, bara "leva i nuet" eller kanske snarare åtta - sju - sex månader - 27 - 15 - 7 veckor framåt?
 
Japp, ungefär så är det. Men ändå inte...såklart! I min lilla värld av svettiga löparskor, slemmiga vattenflaskor och stinky sportbehåar blandat med näringsriktig kost, rikligt med vatten & protein och åtminstone fem frukter om dagen gör man sig själv en jättetjänst om man faktiskt fortsätter (eller varför inte börjar?) leva en smula småsunt, äta näringsriktigt och allsidigt och aktivera sin vackert svällande lekamen - samtidigt som man såklart måste få vara den där mest unika och starkast lysande solen i universum också (det är ju trots allt så att bara knappt hälften av alla människor i världen kan bli på tjocken, icke sant ;-)??) och kanske njuta av någon extra semla, lakritsfisk eller taragonakaka.
 
 
Poängen och syftet här är iallafall att inspirera till en hyfsat pigg, välmående och hälsosam graviditet. Självklart fattar jag att det är småkaxigt att sticka ut hakan på det här viset och tro att man kan knarka träningsendorfiner hela jäkla preggotiden och ända upp på pilatesbollen i förlossningssalen där i vecka 42 + 2...kanske går det åt skogen redan nästa vecka och jag drabbas av superfoglossning med rullstolsskjuts som följd, eller var för inte blödningar, buksmärtor, tidiga sammandragningar, svininfluensa, infekterade skavsår eller vafanken som helst?? Det vet man såklart inte. Vi får helt enkelt vänta och se.
 
 
Jag är iallafall ASPEPP att hålla fortsätta hålla mig *i form så gott det går och så länge det går och jag hoppas att nån mer gör mig sällskap med kanske nåt tips, gott råd, lite konstruktiv kritik eller bara lite glada hejarrop de gånger det kan behövas!!
 
 
(*i form = i n t e att vara skinny deff, såjäklaklart! Här betyder det mer att inte lägga på sig många  fler kilo än vad som liksom behövs, göra vad man kan för att förebygga graviditetsrelaterade åkommor så som diabetes och högt blodtryck, vara pigg & glad och må bra i såväl kropp som själ. Typ.)
Etiketter: Om bloggen,

Fysiskt status vecka 12 (11 + 4)

Personligt
Bokat tid för inskrivning hos barnmorskan idag och det var ju  inte en dag för tidigt. Kommer inte dit förrän i vecka 14 således men tycker mig ha rätt bra koll ändå. Jag dricker inte, röker inte och jag tar mina vitaminer...och JA, jag rör på mig! 
 
Ingen ser att jag är med barn men jag märker ändå väl på kroppen att den förändras. Brösten är större och magen betydligt trögare och därmed mer uppsvullen än vanligt mot kvällen. På morgonen är den (oftast...) sig lik iallafall, lite plufsigare än vad den borde vara kanske men det barkade iväg åt det hållet redan innan jag blev knocked up såatte... Den mest påtagliga förändringen är ändå flåset, tappade verkligen all springfart redan efter ett par veckor och nu blir jag flåsig bara av att ta trappen upp till övervåningen! Cardioträningen fungerar ändå - bara jag blir uppvärmd kickar systemet igång och pulsen reagerar ungefär som tidigare. 
 
Etiketter: Personligt,

Tisdag

Kosttips & Recept
Jag är lätt förkyld och har lite känningar åt halsen varför jag stryker dagens planerade gympass ur kalendern. Det är minus 15 grader ute men helt vindstilla och strålande solsken och jag tänker mig en promenad om en liten stund. Klev i vanlig ordning upp strax före klockan åtta, tände en brasa och plockade ihop en smarrig frukost som avnöjts med morgontidningen i total tystnad bortsätt från knäppandet i kakelugnen. Ljuvliga morgon!! Jag har inte varit så särskilt trött under graviditeten som sagt, men lite extra morgontrött är jag alltid den här tiden om året. Ser ändå till att masa mig ur bingen runt åtta för att hinna fånga den bästa delen av dagen - morgonen!! 
 
Dagens frukost: mellanfil med keso, varma hallon & blåbär och pumpakärnor.
En hembakad grov smörgås med ägg och kaviar. Och kaffe!

XI + III & saknaden av springeriet

The CountDown
 
11 + 3 alltså. Elva plus tre. Där är vi idag. Jag mår egentligen väldigt bra och har gjort så hela tiden. Inget illamående - ingen nämnvärd trötthet mer än den liksom vanliga januarimeningslösheten. Dock har jag varit småförkyld lite till och från vilket jag väl egentligen inte brukar vara någonsin men vilket inte heller är särskilt unikt för årstiden generellt sett, och så har jag haft ont i magen. Jag vet vad det beror på eftersom jag av olika anledningar har kontinuerlig kontakt med kvinnodoktorn och det är ingen fara, men jag ska undvika sånt som känns obekvämt och löpning är tyvärr en av de grejerna. 
 
Det har varit svårt för mig att acceptera att jag inte kan springa så som tidigare. Jag sprang på så gott det gick ändå i början, trots magont. Initialt störde jag mig på att "farten" var så SJUKT jäkla låg men snart accepterade jag det. Sen var det väl helt enkelt inte nåt skoj längre att ha ont i magen så jag lät doktorns råd sjukna in och började med mina PW´s istället. It works for now...men jag hoppas att det magonda försvinner så jag kan lufsa lite grann igen innan hösten kommer.
 
Lillräkan beräknas komma i början av augusti och jag blir helt jäkla tårögd av tanken på barnvagnsprommisar (och kanke lufsjogg med vagnen??!) i min absoluta favoritårstid, bland det vackraste jag vet: HÖST!

Veckans...

Veckans PLaaaN
Idag är det måndag. I g e n, ja. No pasa nada - me like mOnDaYs a lot! Jag är ledig från jobbet och är mest hemma och filosoferar. Egentligen hade jag velat hänga med nån men varken sis eller ett par andra jag var sugen på kunde...så jag är hemma och chillar helt enkelt. Skönt det med, jag håller lätt rastlösheten stången nu för tiden med funderingar och informationssökande. Det är MYCKET som snurrar i kolan relaterat till att lillräkan snurrar i magen, hehe. 
 
 
I alla fall. Jag tänker publicera en träningsplan för varje vecka här. Planering är ju ändå alfa et omega för att få till det, liksom. So this may be it:
Måndag
En promenad före frukost blev det, "bara" 5 km. I eftermiddag stundar ett spinningpass efterföljt av en halvtimmes coreklass. En hel del således, men så är jag ju ledig och skapligt syssolös också.
Tisdag
Mot gymmet för att köra igenom rygg och axlar. 5 km cardio ska också göras, eventuellt kan jag smålufsa på löpbandet eller så kör jag crosstrainern. 
Onsdag
En timmes klass FunktionellTräning & 5 km cardio av någe slag enligt ovan.
Torsdag
En halvtimmes Coreklass och biceps, triceps & bröst i gymmet.
Fredag
Lång PW. Skulle ju önska en jogg istället såklart, men tror inte jag törs mig på det. Ordentlig stretch också - typ upplagt som ett hemma yogapass a la mig...återkommer med det!
Lördag
En timmes spinningklass
Söndag
PW runt 5 km.

MåLeN.

Pepp & Motivation!
Ja det kan ju verka helt överjäkla naivt men jag tänker ändå sätta upp ett gäng mål under den här preggoresan. Alltså, jag är rätt så kaxig av naturen, men inte dummare än att jag vet att kroppen kommer få bestämma över min mentala överjäkla benhårda envishet den här tiden (och tiden efter kommer hen vi kallar lillräkan hålla taktpinnen, hehe), men ändå. Det är alltid bra med mål (eller ska vi kalla dem visioner?) för motivationen, och om inte några komplikationder drabbar min arma kropp vill jag faktiskt:
 
- Börja springa igen asap! Det går inte nu av olika anledningar. Inte så att det är farligt (det har faktiskt doktorn sagt!) men det är ytterst obekvämt. Och det, my friends, är nåt nytt för det här jaget. Att faktiskt inte bara köra över den fysiska obekvämlighetskänslan utan att lyssna på den. Jag är en jäklel på att köra över annars, men nu är jag lite snällare mot kroppen min.
- Ligga på en veckodos på runt 40 kilometer. Av nåt. Ja, inte cykling eller skidor då förstås, sån mespropp är jag inte, utan jogging, powerwalks och/eller kanske eventuellt crosstraining.
- Spinning ett par gånger i veckan.
- Core ett par gånger i veckan. 
- Allmän strykreträning enligt min hederliga 3-split.
- Inte väga mer än 75 kilogram at the end... Ja, jag vet, inget man kan riktigt rå över kanske. Men lite kan man det!! Jag kommer inte äta för två så att säga, men mer om det i ett eget inlägg.
- Må så jäkla bra som möjligt, vara så jäkla stark och pigg som möjligt...
- ...men (!) samtidigt lyssna på kroppen, vara stark nog att stryka träningspass när jag behöver vila and so on.
- Träna åtminstone nåt all the way. Alltså - i slutändan kanske det får bli gravidyoga och vattengympa om inget annat funkar (hemska jäkla mardrömstanke, hahahahaha!). 
 

Tio anledningar att ha en hemlig pregg&fit-blogg:

Pepp & Motivation!
- För att det är kul att skriva...om sig själv, hehe.
- För att minnas den här tiden i framtiden!! En så fantastisk tid att jag knappt kan tänka på det på riktigt för att jag blir så jäklar rörd. Till tårar.
- För att tydliggöra mina (tränings)mål under och efter graviditeten.
- För att komma ihåg mina rättesnören, a.k.a. verktygen att ta mig mot målen.
- För att dokumentera i bild. 
- För att lättare kunna utvärdera.
- För att kunna samla braiga länkar; inspirerande, motiverande & peppande, bra tips, idéer...
- ...inte bara gällande träning utan även för typ...ja, barnvagnsköp eller inredning av barnrum etc.
- För självpepp.
- För att kanske en gång i framtiden kunna inspirera nåt annat preggo/postpreggo att liksom stay (eller go for!) fit
 
Solen, frosten, pulsen, luften...l ö p n i n g e n. Livet!

Gravidträningstips...

Gravidträningstips
...under insamling!! Börjar fylla på här SNART!

Snart...

Min kostfilosofi
...finns här inte mindre än TVÅ inlägg om hur jag resonerar kring kosten såhär i preggotider. Och ja, annars också!