Vecka XXXI...

...onsdag och den näst s i s t a dagen på sjuuuukt länge (eller iallafall till sensommaren då Räkan troligtvis väcker mig i tid och otid...) jag kliver upp jäklaskittidigt. För att liksom hedra yrket som jag troligtvis inte kommer sakna nästan nåt i sommar kör vi ett hederligt patient-status hörrni. Vecka 31 och this is me:
 
Gårdagsputet...
 
Kommunikation: Orienterad till person, men stundtals  inte helt orienterad till varken tid, rum eller situation. Uppträder stundtals något frånvarande. Nedsatt närminne vilket till exmepel kan yttra sig i att hon glömmer vad som ska handlas hem (även om det bara var mjölk), var hon ställt bilen samt vilket tid på året det är. 
 
Kunskap/utveckling: Har deltagit i två av tre föräldragruppstillfällen, det avslutande går av stapeln i morgon förmiddag. Ska ikväll närvara på en öppen föreläsning om amning. Har fixat såväl boken "Föda utan rädsla" som "Innan du föder" men låter dem samla damm ytterligare en vecka åtminstone (är för tillfället uppslukad av denna krimmis istället...):
 
Andning/cirkulation: Lider av återkommande nästäppa och medicinerar sedan elva veckor tillbaka (...) med avsvällande nässpray. Varvar nezeril med otrivin. Blir lätt andfådd vid ansträngning. Klarar oftast lite hårdare ansträngning på förmiddagarna då hon kan jogga flera kilometrar rätt så obehindrat och upplever det en smula intressant att hon om kvällarna knappt kan ta trappen till övervåningen utan att få någon slags lungemboli-hypokondri. Lätt ödematösa underben framåt kvällningen, säger att hon har stödstrumpor hemma men inte använder dem då de söndernötta av tidigare löpträning. Rekommenderas köpa nya.
 
Nutrition: Mycket god aptit! Äter i princip allt men helst kolhydratsrik husmanskost och smörgåsar med matiga pålägg. Undviker morötter och röda äpplen som kan misstänkas vara mjöliga, kan bli illamående bara av att se/tänka på dessa. Äppelpaj i alla dess former går dock mer än bra. Gärna med såväl glass som fluffig vaniljsås. Är just precis nu så sugen på äggmacka med majonäs att dreglet rinner...
 
Elimination: Besväras av en del träningningar nattetid. Är fortfrande kontinent. Säger att hon kommer ihåg att träna snippgympa åtminstone fyra gånger i veckan, eller tre. Inga besvär att sköta magen trots regelbundet intag av järntabletter, tar reducerad dos Niferex vilket innebär 1 tablett varannan kväll. 

Hud/vävnad: Fortsatt påtagligt håravfall. Tycker att det är ganska så tråkigt, yttrar att hon varit mycket nöjd med sitt hår tidigare men säger samtidigt att hon såklart kan offra varje hårstrå på kroppen för barnet (vilket hon av oklara anledningar hela tiden kallar för Räkan??). Visar även upp en mage som är lite hårigare än normalt. Inga tecken till strior, igen linea nigra. Använder magsmörj från Burts Bees för att förebygga strior.
 
Aktivitet: Pigg och vital. Påtalar att hon tar sig fram obehindat utan hjälpmedel och att stavarna endast är för att göra prommenaderna lite mer träningseffektiva. Känner dock av ett ömmande pelvis sedan ett par dagar tillbaka. Stel lumbalt och sacralt vilket lindras markant av aktivitet och förvärras av stillasittande eller horisontellt soffläge. Kramper i vaderna bilateralt vid sänggående - använder en gammal TENS-apparat hon haft liggande vilket lindrar effektivt. Tar även paracetamol vid behov. Har tidigare styrketränat strukturerat och kontinuerligt men har nu tagit "en liten paus (igen)". Planerar att återuppta gymbesöken så snart hon slutat jobba i nästa vecka.
 
Sömn: Något inskränkt relaterat till nästäppa, vadkramper, återkommander urinträngningar samt tidigare också en "liten" grannfejd. Säger dock nu att hon, citat: "skiter totalt i grannkärringen". Väljer att inte ytterligare penetrera detta. Känner sig lite tröttare nu än vad hon gjort tidigare i graviditeten och tar gärna en liten eftermiddagsnap. Ser mycket fram emot att snart sluta jobba och kunna fokusera mer på återhämtning (och träning!!!).
 
Psykosocialt: Uttalat gråtmild, bröt till exempel ihop totalt till en förlossningsfilm som visades på föräldradruppsträffen förra veckan. Tar även upp det talande exemplet att hon av ren självbevarelsedrift valde att lyssna på värvetintervjun med Katrin Zytomierska istället för dito intervju med Kristian Gidlund igår då hon klippte gräset... Upplever dock ingen större oro eller rädsla utan är bara mer känslig, sentimental, tacksam och kärleksfull än vanligtvis. Kan även upplevas en aning mer aggressiv än vanligt. Det vill säga rätt så uttalat aggressiv faktiskt. Känner sig "nykär" i sin kille. Har en del katastroftankar vilka inte alls lindrades av tecknandet av livförsäkring i förra veckan. Snarare tvärt om.
 
Andligt/kulturellt: Tror nästan på gud efter lyckad IVF...eller tror snarare att doktorerna på fertilitetskliniken är gudar.
 
Sexualitet/reproduktion: Oförändrad libido.
 
Smärta/sinnesintryck: Uttalat palpöm över pelvis. Ömmar även lindrigt vid aktivitet. 
 
Välbefinnande: Säger sig må oförskämt bra, bättre än hon någonsin gjort faktiskt - nästäppa, vadkramper och grannkärringar till trots. Upplever en enorm tacksamhet och glädje och kan inte ens uttrycka denna mening utan att börja böla lite.
 
Nu: ÄGGMACKA MED MAYO!!
Etiketter: The CountDown,

  
Skrivet av: Debbsan

Hahaha va rolig du är! Skrattar högt o snyftar lite om vartannat! Kram vännen!!

Svar: KRAM! Ses i morrn förmiddag!
Pregg&Fit

,
Skrivet av: linda modin

skriv dina åsikter här. ♥

Svar: KRAM!!
Pregg&Fit

,
Skrivet av: Weronika

Hihi, så rolig läsning ;D
Fint att du mår så bra! En fråga bara: kan man bli inkontinent av/under en graviditet? En annan tyckte att jag hade liite koll på graviditetsåkommor, men det har jag aldrig hört..

Svar: Ja jag är verkligen übertacksam över att få må så här braigt!! Haha jaaa det kan man absolut bli, mer eller mindre. Har ju massutfrånging gällande de mesta krämpor och komplikationer bland mina vänner (jag är typ sist med att få barn) och flera stycken har erkänt att de såväl har kissat på sig en liten skvätt som släppt en liten prutt helt utan avsikt under senare delen av graviditeten, i de fall de har typ nyst eller skrattat eller hostat eller liknande. Dock verkar samtliga vara kontinenta efter förlossningen nowadays iallafall!
Pregg&Fit

,   Bloggadress: http://weronikag.webblogg.se/
Skrivet av: Stor-Sofie

Hu för nästäppa. Jag fick också det och blundade när jag läste "får max användas i 10 dagar". Den hängde snarare med i 100 dar ;)

Glöm INTE packa den i väskan, Svante fick spraya näsa och smörja lypsyl varannan minut på mig kändes det som. Men så fort hon var ute försvann täppan liksom helt av sig självt =D

Svar: Skönt på nåt sätt att höra att nån mer har haft det så himla länge!! Jag skiter också i den där korta användningsrekommendationen - sprayar varje kväll! Man måste ju sova. Tack för det packningstipset förresten!! Hade nog antagligen glömt det annars och det hade varit katastrof! Kram på dig!
Pregg&Fit

,



Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din mejladress: (visas ej)

Adressen till din blogg:

Dina ord: